I muži mají své recepty!

Recepty pro muže

Vaření, to nemusí být několikahodinové otravné postávání u plotny, věčné krájení, míchání a hory použitého nádobí. Nejlépe to vědí zejména muži, protože díky svému přirozenému talentu udělat věci co nejjednodušším, ale za to nejúčelnějším postupem, umějí i v kuchyni najet na úsporný systém, jehož výsledkem je vynikající pokrm, minimum námahy a jen trocha nádobí.

Zde je několik vychytaných pánských receptů, se kterými můžete oslnit členy své domácnosti nebo i přátele na improvizovaném večírku domluveném opravdu narychlo. Anebo je můžete prozradit svým partnerkám, aby i ony mohly v kuchyni občas trochu zvolnit. Dokonce i nákup na tyto dobroty je totiž snadný. Samé běžné suroviny, které navíc často bývají v akčních nabídkách. Kde? Nejrychleji to zjistíte při online prohlížení letáků. Nabízí se třeba Lidl leták, Billa leták nebo i Tesco.

Výživná snídaně za pár vteřin – míchaná vejce z mikrovlnky

Jak jsme už nakousli, pánové umějí dělat věci rychle, ale efektivně. A tak není překvapením, že oblíbeným mužským receptem na snídani jsou míchaná vejce se slaninou či šunkou, připravovaná v hrníčku v mikrovlnné troubě. Jak na to?

Potřebujeme

  • vajíčka (2 – 3, podle velikosti vajec a hrníčku)
  • šunku nebo slaninu nakrájené na kostičky (šunka, kuřecí nebo krůtí)
  • strouhaný sýr
  • tuk dle výběru (máslo, sádlo, olej)
  • pepř a sůl, případně trochu chilli

Stačí začít tím, že do hrnečku dáme trochu oleje, případně hrneček vymažeme máslem nebo sádlem, zkrátka vybereme tuk podle preferencí. Pak sem rozklepneme vajíčka (do čtvrtlitrového hrnečku se vejdou 2 vejce velikosti L nebo 3 vejce velikosti M, k nim další ingredience).

Jakmile jsou vejce rozmíchaná, přidáme do hrnečku nakrájenou šunku či slaninu. Pak osolíme, opepříme, přidat můžeme i nastrouhaný sýr (není nutné, stačí jím pak porci jen posypat) a důkladně promícháme. Následuje mikrovlnění, na 45 – 80 vteřin, podle velikosti vajec a výkonu mikrovlnné trouby. Prostě dokud nejsou vejce hotová – průběžně kontrolujeme, můžeme i promíchávat.

Až je hotovo, máme dvě možnosti. Posypat sýrem přímo v hrníčku a zbaštit z něj. Anebo si přidělat další kus nádobí, přemístit obsah hrníčku na talíř, posypat sýrem a třeba i strouhanou petrželkou. Způsob podání necháme na vaší volbě – zda vyhraje efekt nebo snaha o minimalizaci ušpiněného nádobí.

Luxusní svačina vždycky po ruce – zapékané vločky

I pánové mají rádi vločky, přestože na internetu se někdy může zdát, že jde o čistě dámskou záležitost ze zdravé výživy. Aby byly vločky ještě lepší, stačí je zapéct. Jak nejlépe a nejjednodušeji?

Potřebujeme

  • instantní ovesné vločky (do poloviny hrnku)
  • slunečnicová semínka nebo jiná, dle výběru)
  • mléko
  • vajíčko
  • ovoce nakrájené na kousky
  • med
  • skořice

Vše dáme do hrníčku, promícháme a zapečeme v mikrovlnné troubě, tak dvě až tři minuty, na tom nejvyšším výkonu. No a potom buď rovnou zbaštit, nebo přendat do misky a vzít s sebou do práce. Kolegové i kolegyně budou jen závidět.

Jak na rychlý oběd? Třeba fazolemi!

Polotovary se obecně příliš nedoporučují. Jsou plné soli, zlepšovačů chuti i struktury, také konzervantů. Ale konzervovanou zeleninu za polotovar ani považovat nelze, většinou je k ní totiž přidaná jen voda a trocha soli. Fazole v konzervě jsou vynikajícím pomocníkem rychlého vaření. Jak je snadno a rychle dodělat k dokonalému obědu? Například po kovbojsku.

Potřebujeme

  • plechovku fazolí (nejlépe v rajčatovém nálevu)
  • cibuli
  • tuk
  • slaninu

Nejdříve na libovolném tuku (olej, sádlo) osmahneme cibulku, pak na ní osmahneme i slaninu. Nakonec vše zalijeme plechovkou fazolí v rajčatovém nálevu, anebo i bez něj, pokud nejste fanoušky rajčat. Necháme prohřát, můžeme připepřit nebo přidat trochu chilli či majoránky, opět podle chuťových preferencí. Hotovo.

Moučník ke kávičce? Taky bude raz, dva tři!

Děláte si odpoledne kávu, dostali jste chuť na moučník, ale péct buchtu teď rozhodně nemá smysl. No, vlastně má – ale tu rychlou, z mikrovlnky. Než se přefiltruje káva ve french pressu, bude moučník na stole. A dokonce je bez mouky.

Potřebujeme

  • jedno vejce
  • čtvrt hrnku moučkového cukru
  • dvě čajové lžičky kvalitního kakaa (s cca 20 – 22 % kakaového másla)

Všechny ingredience patří do hrnečku, ve kterém je nutné je důkladně prošlehat vidličkou. Pak stačí vložit do mikrovlnné trouby a nechat vlnit na 50 – 60 sekund, podle velikosti vajíčka a výkonu trouby. Směs průběžně kontrolujte v posledních 20 vteřinách, abyste ji nepřepálili.

V podstatě je hotovo. Náročnější si navrch pak přidají zakysanou smetanu nebo třeba ovoce.

Večeře s masem? To mleté je hotové rychle

Když touží pánové večer po masíčku, využívají základní vlastnost toho mletého: je hotové, než řeknete „švec“. Stačí smíchat se solí a pepřem a jde se na to.

Potřebujeme

  • mleté maso
  • mléko
  • vejce
  • volitelně jemné ovesné vločky
  • sůl a pepř
  • olej

Maso jen smícháme s ingrediencemi, vytvarujeme lžící bochánky a dáme na pánev či péct do trouby. Pokud pečeme v troubě, můžeme k bochánkům přihodit brambory nakrájené na asi třímilimetrové plátky. Na ně pak položíme slaninu a sýr, ovšem ty až v posledních minutách dopékání. Vše se bude připravovat najednou a prolnou se chutě brambor a masa.

 

susenky

 

Pravdu

magazín pro muže