Čerstvý ovčí sýr ničím nenahradíte

ovčí sýr

Čerstvý ovčí sýr je jemný, smetanový a lahodný. Proto se stává oblíbeným. A není to jen kvůli báječné chuti. Produkty z ovčího mléka obsahují nejenom mnoho vitamínů a minerálů, ale také pozitivně podporují mikroflóru.

Ovčí sýry a zdraví

Ovčí sýry  jsou vhodnější pro lidi s mírnou nesnášenlivostí laktózy. Obsahuje totiž o 10 % méně laktózy než kravské produkty. Je taky vhodnější pro lidi, kteří řeší příjem kalorií. Ve 100 ml obsahují o cca 10 % méně kalorií, tuků a cukrů než kravské produkty a také o jednu třetinu méně cholesterolu. Ovčí sýr díky svému složení navíc pozitivně přispívá i k podpoře imunity, obnově buněk a zmírnění alergií.

Víno k ovčímu sýru

K ovčímu sýru zvolte spíše lehčí bílé víno. Ideální volbou je Muller Thurgau, z podoblasti mělnické nebo svěží Sylvánské zelené, z mikulovské podoblasti anebo Sauvignon, spíše ze znojemské podoblasti. Vhodné je jakostní víno až po pozdní sběr, a to spíše sušší (ročník 2016 a 2015)

Vyzkoušejte ovčí sýr v kombinaci s opékaným lilkem

Recept na opékaný lilek s ovčím sýrem, rajčaty, česnekem a bazalkou

Suroviny (4 porce):

- 400 g měkkého ovčího sýra

- 6 středních rajčat

- 2 střední lilky

- 3 stroužky česneku

- bazalka

- hladká mouka

- olivový olej

- 5 ml smetany

- sůl

- bílý mletý pepř

- listový salát

- balsamico

Postup:

Rajčata spaříme a oloupeme. Rozřízneme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na malé kostičky. Nasekáme česnek a bazalku.

Lilek omyjeme, osušíme. Uřízneme jeho konce. Pak jej nakrájíme na kolečka anebo na ovály. Vždy je krájíme cca 1 cm široké. Kdyby byly tenčí tak by se pálili a tlusté  by se nepropekly. Poté zlehka obalíme v hladké mouce a opečeme na středně rozpálené pánvi na olivovém oleji. A to do zlatova s obou stran.

Mezi tím v horkém rendlíku s trochou olivového oleje orestujeme česnek s ovčím sýrem a smetanou. Zahřejeme a spojíme sýr s česnekem. Pak přidáme nakrájená rajčata s bazalkou. Směs prohřejeme ale tak, aby se nevařila a pomalu všechno mícháme.

Na talíř položíme opečený lilek. Na něj nakládáme směs tak stejně vysokou vrstvu jako je lilek. Tím vytvoříme takovou pyramidu. Servírujeme s listovým salátem promíchaným s olivovým olejem a troškou balsamica.

Vhodné na lehkou večeři nebo předkrm.

Zdroj foto: Shutterstock

susenky

 

Pravdu

magazín pro muže