Sezóna zahradních udíren

udírna

Grilování je dnes už tak všední, že pro opravdový kulinářský zážitek lidé volí zahradní udírny, které umožňují jedinečnou přípravu masa, ryb, sýrů i zeleniny. To vše bez konzervantů, a hlavně velmi chutně. 

To jediné, co je pro zahradní udírnu třeba, je vhodně zvolené a dobře přístupné místo v zahradě, která nemusí být nutně velká.

Postavit si vlastní udírnu není sice nic složitého, ale chce to určité řemeslné dovednosti a znalosti. Navíc s cenami materiálu to není zase tak ekonomická varianta, jak by se mohlo zdát. Naštěstí se dá zahradní udírna zakoupit a výběr je pestrý.

Nejsnadnější cestou je zahradní udírna, která má zároveň topeniště. Někdy si kutilové zvolí kompromis a udírnu si vyrobí sami, ale topeniště k udírně si zakoupí už hotové.

Proč si pořídit zahradní udírnu

Udírna je velmi praktické zařízení a potěší všechny labužníky, kteří chtějí rodině a přátelům dopřát netradiční pohoštění. Vzhled udírny není až tak zásadní, ale je třeba se soustředit na velikost udící komory, pokud máte velkou rodinu nebo chcete hostit více přátel.

V současnosti si také lze vybrat pohodlnou variantu, kterou představuje udírna elektrická (případně plynová). S cenami energií je to však ke zvážení a s elektřinou odpadá romantika, a především specifická chuť a vůně, kterou dodá uzeným pokrmům dřevo používané v tradičních zařízeních.

Jak se zorientovat v nabídce udíren

Udírny se liší nejen vzhledem, ale i parametry, rozměry a vlastnostmi. Větší udírna umožní přípravu více potravin najednou, ale také spotřebuje více energie k zahřátí na dostatečnou teplotu.

V menší udírně se jednodušeji kontroluje optimální teplota a mnohem dříve se nahřeje. Na menší zahradě je správný výběr velikosti ještě důležitější. Udírna může být i dekorací, ale neměla by zabírat všechen volný prostor.

A přichází také rozhodnutí, jakou udírnu zvolit. Pro stavbu svépomocí se obvykle volí mezi zděnou a dřevěnou. Dřevěná udírna je také ke koupi v mnoha provedeních a lze ji dobře sladit se zahradním nábytkem.

Ať už je udírna postavená nebo zakoupená, měla by mít tyč na zavěšení (větší i více tyčí), úchyty, háky, teploměr a třeba i rošt. Je také třeba k topení dřevem zvolit vhodné dřevo. Špatně zvolená polena z domácího dřevníku mohou kvůli druhu dřeva a kůře zavinit hořkou příchuť uzených produktů, hlavně masa, které se připravuje nejdéle.

Jaké procesy probíhají v udírně

Základním požadavkem pro úspěšné uzení je generovat kouř a udržovat v udírně požadovanou teplotu. Udírna musí být vybavena ventilačním systémem, který odvádí kouř. Moderní udírny mohou mít ve vybavení i generátor kouře, který urychlí výrobu kouře a zkrátí dobu uzení. Spotřeba dřeva tak bude menší a zároveň bude kouř do udírny přiváděný ve správném množství.

Typy udírny

Pro časté uzení jsou ideální udírny, které mají udící komoru z nerezu. Nerez se rychle nahřeje a drží dobře teplotu. Nerezová udírna však moc parády v zahradě neudělá.

Pro tento případ je lepší sáhnout po zděné nebo dřevěné udírně. U zděných udíren svépomocí se topeniště k udírně může zakoupit (například vyrobené z kvalitní oceli), nebo lze pro jeho výrobu použít šamotové cihly a také různé součásti ze starých kamen, jako jsou třeba litinové tály. I dřevěná udírna potřebuje funkční a odolné topeniště.

Na co dbát při nákupu udírny

Pečlivost výběru u solidních obchodníků se vyplatí. Nejdražší model nemusí být nejlepší a vyplatí se přečíst si recenze spotřebitelů. V případě nákupu samotného topeniště pro postavenou udírnu platí to stejné. Navíc zděnou udírnu lze přizpůsobit i ke grilování, a proto se vyplatí si vše důkladně promyslet.

Topeniště do udírny, nebo mimo ni je většinou závislé na prostoru. Každá varianta má své výhody a nevýhody. Malý prostor může být pro vybudování topeniště mimo udírnu problém. Rozhodně je však topeniště mimo udírnu (opatřené kouřovodem) lepší variantou pro snadnější regulaci ohně a kouře.

susenky

 

Pravdu

magazín pro muže